sreda, 24. november 2010

Bangalore - Indijska Silicijeva dolina


Je glavno mesto indijske zvezne države Karnataka, leži pa na južnem delu Dekanske planote. Danes v njem živi čez 6 milijonov prebivalcev.

Zgodovinski viri trdijo, da naj bi mesto leta 1537 ustanovil plemenski poglavar Kempe Gowda. Kasnejši prišleki, britanski kolonialisti so mestu zapustili čudovite vile, avenije, parke in muzeje. Za najmogočnejšo zgradbo v mestu velja Vidhana Soudha, sedež državnega zbora.
Vidhana Soudha, sedež državnega zbora

Bangalore – indijska Silicijeva dolina

Bangalore se je v zadnjih dvajsetih letih bliskovito razvil, tako na področju transportne, kot informacijske in elektronske industrije. Osnovne pogoje za razvoj je zagotovila vlada Karnatake, ki je leta 1997 objavila poseben informacijski-tehnološki načrt. S tem načrtom so želeli izkoreniniti revščino, uveljaviti enakopravnost med spoloma, otroke računalniško opismeniti in postaviti Bangalore na vodilno mesto elektronske tehnologije v Indiji.

Bangalore danes
Danes se v Bangaloreju kar tre računalniških podjetij, kot so IBM, Microsoft, Novell, Siemens, Compaq, Motorola…
Eden izmed številnih računalniških inštitutov v Bangaloreju.

Kljub nepredstavljivo velikim vsotam denarja, ki se obrača tukaj, je v mestu veliko brezdomcev, beračev, prostitutk… Ogromno je tudi otrok-beračev, ki so organizirani v prave klane, poveljnik klana pa se bogati na njihov račun. Da bi bili otroci uspešnejši pri beračenju, da bi naberačili več denarja od bogatih turistov, jih starši ali “delodajalci” nemalokrat tudi pohabijo.


Indijske ulice so polne takšnih prizorov.

Vir: RTVSLO

Ni komentarjev:

Objavite komentar