petek, 22. oktober 2010

Vse o Malti


Majhna otoška država, v Sredozemskem morju, leži tik pod Sicilijo. Ima cca. 400.000 prebivalcev, ima dva uradna jezika in sicer angleščina in malteščina. Glavno mesto je Valleta, največje pa ima zanimivo ime, Birkirkara. Najbolj razširjena vera je krščanstvo, od leta 2004 je tudi članica ES (Evropska Skupnost).

Zgodovina
Malta ima zelo pestro zgodovino, že od neolitika naprej. Otok so skozi zgodovino naseljevali Feničani, Rimljani, Arabci, Normani, Bizantinci, malteški vitezi, vsi pa so dali otočju svoj pečat. Največji vpliv na sedanjo Malto so imeli Angleži.


Zanimivosti
Ime naj bi po prvi teoriji izhajalo iz grške besede "meli", kar pomeni v prevodu "med". Po drugi teoriji pa iz feničanske besede "maleth", ki pa pomeni "nebesa".
Danes na Malti vozijo v stilu Angležev, torej po levi strani ceste.


Zgodba o zvijači ali kako je Napoleon nategnil malteške viteze

Malteški vitezi so vladali na Malti do leta 1798, ko jih je na poti v Egipt z otoka pregnala Napoleonova vojska.

Napoleon je bil sicer majhen možakar (samo 1.5m), ni pa bil neumen. Maltežane je lepo prosil varnega zavetišča v pristanišču, da bi lahko nabavili še nekaj hrane in potrebščin. A kdor je preveč dober, ponavadi nastrada. Tako se je takrat Napoleon odločil, da bo okoli prenesel svoje gostitelje in jih napadel s topovi. V nekaj dneh so malteški vitezi s Ferdinand von Hompesch-em na čelu kapitulirali. Napoleon je ustvaril trdno vojaško postojanko na otoku in prinesel del francoske kulture.