torek, 19. oktober 2010

10 najboljših skokov


Kompilacija desetih naj skokov, bodisi s padalom, z motorjem, s smučkami ali pa kar brez vsega...

 
Leta 1960 je polkovnik vojnega letalstva ZDA J. Kittinger izvedel stratosferski skok z višine 31.322 m. Dosegal je hitrosti okoli 1000 km/h, njegov skok pa se je zabeležil tudi kot najdaljši prosti pad (4 min 36 sec). 

Nagradno vprašanje: Kolikšno končno hitrost bi dosegel, če ne bi odprl padala? Predpostavimo, da je njegova teža 100kg z opremo.

Rapanje je kul


Očitno se zvezdnikom končno svita, da je rapanje kul.

Najprej se je za rap odločil naš cukrček Justin Bieber,
za njim pa še zvezdnica serije Razočarane gospodinje, Eva Longoria.

Justin Bieber, je eden najstniških zvezdnikov, ki so to postali skorajda čez noč. Justin je star šele 16 let, njegova glasba pa je očarala najstnice vsega sveta. Pustimo dejstvo, da se moškemu spolu zdi perfektno pederski...

Eva Longoria je 35 letna igralka, zaslovela je s serijo Desperate Housewifes, kot najstnica pa je že pozirala kot model. Poročena je s Tonyijem Parkerjem, NBA-jevim košarkašem.

Roland Garros




Roland Garros je teniški turnir poimenovan po francoskem vojaškem pilotu. Je eden najbolj znanih in prestižnih teniških prireditev na svetu. Vsako leto ga organizirajo med koncem maja in začetkom junija. Velja tudi za najtežjega na svetu, saj igralci igrajo na tri dobljene nize in brez podaljšane igre, če se dvoboj zavleče v peti niz. Peščena podlaga že od nekdaj dela velike težave tudi najboljšim igralcem in igralkam. Podlaga je počasnejša od ostalih in žogica ima zelo visok odskok, posledica tega pa je tudi velikokrat izredno dolga izmenjava žogic. Igralci kot so Pete Sampras, Jimmy Connors, Lindsay Davenport, Martina Higins, Marija Šarapova....nikoli niso dobili pariške krone. 
Po drugi strani pa so se v francoski prestolnici izkazali številni junaki, ki so svoj vrhunec (in edini naslov za Grand Slam) doživeli v Parizu. Seznam je res neverjeten, saj je velika večina zmagovalcev Pariza po letu 1992 (Gaston Gaudio, Juan Carlos Ferrero, Albert Costa, Gustavo Kuerten, Carlos Moya, Thomas Muster in Sergi Bruguera) svoj edini turnir za Grand Slam osvojila prav v Franciji. Izjeme so le Jevgenij Kafelnikov (1996) in Andre Agassi (1999) ter veliki Rafael Nadal, ki mu je po predlanski četrti zaporedni zmagi v Roland Garrosu uspelo slaviti še na Wimbledonu in lanskem OP Avstralije v Melbournu. Od lani naprej lahko sem prištejemo še največjega teniškega igralca vseh časov Rogerja Federerja, ki je prav s prvo zmago na pariškem pesku zaokrožil karierni grand slam (zmaga na vseh štirih grand slamih), s tem pa je na večni lestvici ujel tudi legendarnega 'Pistol Peta', ki je sedaj že zgodovina, saj je veliki Švicar nato v svoj žep pospravil še Wimbledon in letošnje OP Avstralije ter prišel do neverjetne 16. zmage na turnirjih največje četverice. Zmagovalec letošnjega Roland Garrosa pa je Federerjev tekmec Rafael Nadal.
Rafael Nadal - Roland Garros 2010


Rolland Garros
  • teniški turnir
  • Pariz
  • peščena podlaga
  • 2010 - Rafael Nadal
  • Bjorn Borg - 6 zmag

Kdo je bil pravi James Bond?




Na novo odprti arhivi britanske obveščevalne službe MI6 kažejo, da je bil tudi pravi James Bond nepoboljšljiv avanturist, navdušen nad lepimi dekleti in hitrimi avtomobili.

Wilfred Dunderdale je nosil nadimek “Biffy” (biff je boksarski udarec) zaradi navdušenja nad boksanjem, ni bil tako vizualno privlačen kot njegova izmišljena verzija, a se je spoprijateljil z Ianom Flemingom, ki je na njem osnoval svoje zgodbe Jamesa Bonda.

Dunderdale je bil šarmanten in iznajdljiv možakar, ki je rad pripovedoval zgodbe, ki je svoji kraljici v tajnosti začel služiti leta 1919. Ker je tekoče govoril rusko, je za prvo nalogo temeljito izprašal Stalinovega asistenta. Med drugo svetovno vojno je poročal iz francoskega mesta Orleans, nato pa je vodil pomembni oddelek obveščevalne službe, ki je v okupirano Francijo poslal 57 tajnih agentov.

Četudi ni dokazov o “licenci za ubijanje”, je MI6 vseeno imela seznam ljudi, ki bi jih bilo treba eliminirati pred Dnevom D. Na Dunderdalevo žalost so idejo opustili.

Dunderdale je umrl leta 1990, star 90 let, kraljica pa ga je povzdignila v viteza.

Ste vedeli?


  • Da je najstarejše mesto na svetu Damask?
  • Da je najdaljša reka na svetu Nil?
  • Da je Sheakespear izumil besedo "assassinate", kar v prevodu pomeni atentat?
  • Da je največji otok na svetu Grenlandija?
  • Da se je Peking nekoč imenoval "Prepovedano mesto"?
  • Da je največji stadion na svetu v Pragi, Strahov?
  • Da je Fidel Castro spal z največ ženskami? 

O legendarnemu voditelju kubanske revolucije so poročali, da je spal z vsaj dvema ženskama na dan več kot 40 let. V času kosila in večerje naj bi vsak dan spal z drugo in tako postavil rekord – več kot 35.000 žensk. Verjetno zelo veliko Kubank zato zelo dobro pozna Fidela oziroma njegovo anatomijo.