petek, 22. oktober 2010

Vse o Malti


Majhna otoška država, v Sredozemskem morju, leži tik pod Sicilijo. Ima cca. 400.000 prebivalcev, ima dva uradna jezika in sicer angleščina in malteščina. Glavno mesto je Valleta, največje pa ima zanimivo ime, Birkirkara. Najbolj razširjena vera je krščanstvo, od leta 2004 je tudi članica ES (Evropska Skupnost).

Zgodovina
Malta ima zelo pestro zgodovino, že od neolitika naprej. Otok so skozi zgodovino naseljevali Feničani, Rimljani, Arabci, Normani, Bizantinci, malteški vitezi, vsi pa so dali otočju svoj pečat. Največji vpliv na sedanjo Malto so imeli Angleži.


Zanimivosti
Ime naj bi po prvi teoriji izhajalo iz grške besede "meli", kar pomeni v prevodu "med". Po drugi teoriji pa iz feničanske besede "maleth", ki pa pomeni "nebesa".
Danes na Malti vozijo v stilu Angležev, torej po levi strani ceste.


Zgodba o zvijači ali kako je Napoleon nategnil malteške viteze

Malteški vitezi so vladali na Malti do leta 1798, ko jih je na poti v Egipt z otoka pregnala Napoleonova vojska.

Napoleon je bil sicer majhen možakar (samo 1.5m), ni pa bil neumen. Maltežane je lepo prosil varnega zavetišča v pristanišču, da bi lahko nabavili še nekaj hrane in potrebščin. A kdor je preveč dober, ponavadi nastrada. Tako se je takrat Napoleon odločil, da bo okoli prenesel svoje gostitelje in jih napadel s topovi. V nekaj dneh so malteški vitezi s Ferdinand von Hompesch-em na čelu kapitulirali. Napoleon je ustvaril trdno vojaško postojanko na otoku in prinesel del francoske kulture.

sreda, 20. oktober 2010

Fifina lestvica: Slovenija zdaj celo pred Italijo!


Slovenska nogometna reprezentanca je na najnovejši Fifini lestvici napredovala na 15. mesto, kar je najboljši uspeh v njeni zgodovini!


Varovanci Matjaža Keka so po zadnji lestvici, ko so bili 19., premagali tako Ferske otoke kot Estonijo in se prebili kar na 15. mesto. Italija je izgubila tri mesta in je zdaj tik za Slovenijo, ki je tako celo najvišje uvrščena reprezentanca iz kvalifikacijske skupine 3 za Euro 2012.
Srbi sedem mest nižje
Srbija je namreč izgubila sedem mest in je zdaj 22. Severna Irska zaseda 41. mesto, Estonija 74., Ferske otoke pa najdemo na 133. mestu.
Kek: "To je potrditev dela"
"Vsekakor je to veliko priznanje, vendar tudi velika obveznost za vse nas. Mislim, da je ta uvrstitev potrditev nekega dela in razmišljanja reprezentance. To je sicer statistična lestvica, pomembno je predvsem dogajanje na igrišču. Vsekakor pa bi se rad ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so k temu fantastičnemu rezultatu pripomogli," je zadovoljen Kek.
Naslednja lestvica bo objavljena 17. novembra.


Nirvana



Nirvana je bila ameriška rock in grunge skupina, ki je delovala od 1987 do 1994. Velja za eden najbolj kultnih bendov doslej. Band sta ustanovila Kurt Cobain (vokal, kitara) in Chris Novoselic (bas kitara), kasneje pa se jim je pridružil še bobnar Dave Grohl. Vmes so zamenjali kar šest bobnarjev. 

Kurt Cobain

  • 1967-1994
  • Vzorniki najprej Beatlesi, kasneje tudi trši rockerji, Led Zeppelin, Kiss, Sex pistols
  • Umrl - uradno  samomor, predvidevanja na umor 
Za konec pa še par komadov:

torek, 19. oktober 2010

10 najboljših skokov


Kompilacija desetih naj skokov, bodisi s padalom, z motorjem, s smučkami ali pa kar brez vsega...

 
Leta 1960 je polkovnik vojnega letalstva ZDA J. Kittinger izvedel stratosferski skok z višine 31.322 m. Dosegal je hitrosti okoli 1000 km/h, njegov skok pa se je zabeležil tudi kot najdaljši prosti pad (4 min 36 sec). 

Nagradno vprašanje: Kolikšno končno hitrost bi dosegel, če ne bi odprl padala? Predpostavimo, da je njegova teža 100kg z opremo.

Rapanje je kul


Očitno se zvezdnikom končno svita, da je rapanje kul.

Najprej se je za rap odločil naš cukrček Justin Bieber,
za njim pa še zvezdnica serije Razočarane gospodinje, Eva Longoria.

Justin Bieber, je eden najstniških zvezdnikov, ki so to postali skorajda čez noč. Justin je star šele 16 let, njegova glasba pa je očarala najstnice vsega sveta. Pustimo dejstvo, da se moškemu spolu zdi perfektno pederski...

Eva Longoria je 35 letna igralka, zaslovela je s serijo Desperate Housewifes, kot najstnica pa je že pozirala kot model. Poročena je s Tonyijem Parkerjem, NBA-jevim košarkašem.

Roland Garros




Roland Garros je teniški turnir poimenovan po francoskem vojaškem pilotu. Je eden najbolj znanih in prestižnih teniških prireditev na svetu. Vsako leto ga organizirajo med koncem maja in začetkom junija. Velja tudi za najtežjega na svetu, saj igralci igrajo na tri dobljene nize in brez podaljšane igre, če se dvoboj zavleče v peti niz. Peščena podlaga že od nekdaj dela velike težave tudi najboljšim igralcem in igralkam. Podlaga je počasnejša od ostalih in žogica ima zelo visok odskok, posledica tega pa je tudi velikokrat izredno dolga izmenjava žogic. Igralci kot so Pete Sampras, Jimmy Connors, Lindsay Davenport, Martina Higins, Marija Šarapova....nikoli niso dobili pariške krone. 
Po drugi strani pa so se v francoski prestolnici izkazali številni junaki, ki so svoj vrhunec (in edini naslov za Grand Slam) doživeli v Parizu. Seznam je res neverjeten, saj je velika večina zmagovalcev Pariza po letu 1992 (Gaston Gaudio, Juan Carlos Ferrero, Albert Costa, Gustavo Kuerten, Carlos Moya, Thomas Muster in Sergi Bruguera) svoj edini turnir za Grand Slam osvojila prav v Franciji. Izjeme so le Jevgenij Kafelnikov (1996) in Andre Agassi (1999) ter veliki Rafael Nadal, ki mu je po predlanski četrti zaporedni zmagi v Roland Garrosu uspelo slaviti še na Wimbledonu in lanskem OP Avstralije v Melbournu. Od lani naprej lahko sem prištejemo še največjega teniškega igralca vseh časov Rogerja Federerja, ki je prav s prvo zmago na pariškem pesku zaokrožil karierni grand slam (zmaga na vseh štirih grand slamih), s tem pa je na večni lestvici ujel tudi legendarnega 'Pistol Peta', ki je sedaj že zgodovina, saj je veliki Švicar nato v svoj žep pospravil še Wimbledon in letošnje OP Avstralije ter prišel do neverjetne 16. zmage na turnirjih največje četverice. Zmagovalec letošnjega Roland Garrosa pa je Federerjev tekmec Rafael Nadal.
Rafael Nadal - Roland Garros 2010


Rolland Garros
  • teniški turnir
  • Pariz
  • peščena podlaga
  • 2010 - Rafael Nadal
  • Bjorn Borg - 6 zmag

Kdo je bil pravi James Bond?




Na novo odprti arhivi britanske obveščevalne službe MI6 kažejo, da je bil tudi pravi James Bond nepoboljšljiv avanturist, navdušen nad lepimi dekleti in hitrimi avtomobili.

Wilfred Dunderdale je nosil nadimek “Biffy” (biff je boksarski udarec) zaradi navdušenja nad boksanjem, ni bil tako vizualno privlačen kot njegova izmišljena verzija, a se je spoprijateljil z Ianom Flemingom, ki je na njem osnoval svoje zgodbe Jamesa Bonda.

Dunderdale je bil šarmanten in iznajdljiv možakar, ki je rad pripovedoval zgodbe, ki je svoji kraljici v tajnosti začel služiti leta 1919. Ker je tekoče govoril rusko, je za prvo nalogo temeljito izprašal Stalinovega asistenta. Med drugo svetovno vojno je poročal iz francoskega mesta Orleans, nato pa je vodil pomembni oddelek obveščevalne službe, ki je v okupirano Francijo poslal 57 tajnih agentov.

Četudi ni dokazov o “licenci za ubijanje”, je MI6 vseeno imela seznam ljudi, ki bi jih bilo treba eliminirati pred Dnevom D. Na Dunderdalevo žalost so idejo opustili.

Dunderdale je umrl leta 1990, star 90 let, kraljica pa ga je povzdignila v viteza.

Ste vedeli?


  • Da je najstarejše mesto na svetu Damask?
  • Da je najdaljša reka na svetu Nil?
  • Da je Sheakespear izumil besedo "assassinate", kar v prevodu pomeni atentat?
  • Da je največji otok na svetu Grenlandija?
  • Da se je Peking nekoč imenoval "Prepovedano mesto"?
  • Da je največji stadion na svetu v Pragi, Strahov?
  • Da je Fidel Castro spal z največ ženskami? 

O legendarnemu voditelju kubanske revolucije so poročali, da je spal z vsaj dvema ženskama na dan več kot 40 let. V času kosila in večerje naj bi vsak dan spal z drugo in tako postavil rekord – več kot 35.000 žensk. Verjetno zelo veliko Kubank zato zelo dobro pozna Fidela oziroma njegovo anatomijo.

ponedeljek, 18. oktober 2010

KMALU!


V kratkem bo objavljen časovni trak vseh zgodovinsko pomembnih oseb, zatem pa še časovni trak zgodovinskih dogodkov!

Super tajfun Juan na Filipinih


Na Filipinih so razglasili stanje naravne katastrofe, žrtev je zaenkrat malo. Sunki vetra do 230 km/h.



 Tajfun je eden najhujših v zadnjih letih, komunikacija je onemogočena, ljudje pa si panično iščejo zavetja. V bližnjem Vietnamu pa je voda "odplaknila" avtobus z dvajsetimi potniki.
Na Kitajskem so še pred prihodom orkana evakuirali okoli 140.000 ljudi.
Zaenkrat poročajo le o eni smrtni žrtvi, več jih je ranjenih, predvidevajo pa, da je žrtev več. Severni del Filipinov je pravzaprav odrezan saj ne deluje okoli 90 odstotkov komunikacijskih povezav. 

Vojska, gasilci in reševalci so v najvišji stopnji pripravljenosti. "Kot da se pripravljamo na vojno," pravi Ramos. 
Juan je najmočnejši tajfun na Filipinih v zadnjih štirih letih. Zadnji najhujši leta 2006 je pihal "le" s hitrostjo 155 kilometrov na uro. Življenje je izgubilo okrog tisoč ljudi.

nedelja, 17. oktober 2010

Kaj se zgodi z iPhonom, če ga pošljemo z balonom v vesolje?

Oče in sin iz New Yorka sta se odločila, da pošljeta svoj iPhone v vesolje. Po dolgih mesecih načrtovanja sta sredi avgusta letos telefon pripela na balon in ga poslala v stratosfero. Naprava je preživela 160km/h vetrove, temperaturo -50°C, in se ustavila na višini 30.500 metrov. Spodaj si poglej, kaj je posnela kamera in se čudi.

The father-and-son team from Brooklyn managed to send their homemade spacecraft up nearly 19 miles, high into the stratosphere, bringing back perhaps the most impressive amateur space footage ever. The duo housed the video camera, iPhone, and GPS equipment in a specially designed insulated casing, along with some hand-warmers and a note from Max requesting its safe return from whomever may find it after making it back to solid ground. All told, father and son spent eight months preparing for their homemade journey into space, in hopes of filming "the blackness beyond our earth."

"It would have to survive 100 mph winds, temperatures of 60 degrees below zero, speeds of over 150 mph, and the high risk of a water landing. To retrieve the craft, it would need to deploy a parachute, descend through the clouds and transmit a GPS coordinate to a cell phone tower. Then we have to find it.
Did you know that most spoken lannguage is mandarin language?

Koliko ljudi prepoznate?

Povprečno razgledan človek naj bi spoznal najmanj 20 oseb iz slike. Koliko jih spoznate vi?

Zakaj Splošna Razgledanost?

Ljudje v svojem življenju delujemo na določenih področjih in se razvijamo v določeni smeri.
Največkrat v smeri v kateri delujemo in sicer vezano na naše delovno področje v katerem
ustvarjamo. Avtomehaniki zbirajo informacije o mehaniki in avtomobilih, vremenoslovci pa
naredijo vse, da bi izvedeli vse in še več o vremenu in vremenskih pojavih.
Tako avtomehaniki kot vremenoslovci imajo nekaj skupnega- iščejo informacije in se stalno
izobražujejo o svoji panogi. Od vsakega posameznika pa je odvisno kako široko razgledan in
izobražen bo.

Nekdo, ki ga nič ne zanima in ves čas posveča le svojemu delu, bo zelo težko s kom govoril o čem
drugem, kot o področju svojega dela in o malenkostih, ki jih počne, ko si vzame čas zase.
Torej je priporočljivo biti informiran o stvareh, ki se stalno dogajajo okoli nas in se poučiti ali
prebrati kaj zanimivega tudi o čemer, kar se nas direktno ne tiče.

Naša splošna razgledanost in odprtost do sprejemanja različnih informacij in znanj nam je lahko v
veliko pomoč pri navezovanju novih stikov, ko nekaj kupujemo,… poleg tega pa drugim pove o tem,
da smo informirani o številnih stvareh, ki zadevajo naš vsakdanjik.

Kakšna je splošna razgledanost pri Slovenkah in Slovencih?