nedelja, 23. januar 2011

Kajmanski otoki - Cayman Islands


Hmm, Kajmanski otoki. Ste eni izmed tistih, ki prvič slišijo za to otočje? Potem morate obvezno prebrati članek.
Umeščenost Kajmanskih otokov.
Kajmanski otoki se nahajajo okoli 500km južno od La Habane, glavnega mesta Kube. So pod upravo Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, imajo pa zelo veliko stopnjo samostojnosti. Danes so eden najbolj znanih "Offshore financial" središč. To pomeni, da je ena najbolj znanih DAVČNIH OAZ. 


Kaj je DAVČNA OAZA??
Na takem območju je povsem legalno poslovanje skoraj ali povsem brez davkov, zato so zelo privlačne za marsikaterega podjetnika. Oaze omogočajo, da lahko podjetniki poslujejo in si ustvarijo premoženje izven visoko obdavčenih območij.

Večina davčnih oaz uporabnikom omogoča tudi oprostitev plačila davka na dohodke iz kapitalskih naložb in dohodke iz dajanja pravic do uporabe intelektualne lastnine.

Geografska delitev davčnih oaz:
 
Evropske: Andora, Ciper, Danska, Guernsey, Gibraltar, Irska, Jersey, Latvija, Liechtenstein, Luksemburg, Madžarska, Madeira, Malta, Monako, Nizozemska, otoka Man in Sark, Švica, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. 

Karibske: Antigva in Barbuda, Aruba, Bahami, Barbados, Belize, Bermudi, Deviški otoki, Dominikanska republika, Kajmanski otoki, Nizozemski Antili, Panama, St. Kitts in Nevis, Turks in Caicos. 

Severnoameriške: Kanada (New Brunswick), ZDA (Delaware, Florida, Nevada in Wyoming). 

Tihooceanske: Cookovo otočje, Hongkong, Labuan, Nauru, Vanuatu, Zahodna Samoa, ob pravilni statusni organizaciji tudi Singapur in celo Japonska. 

Afriške davčne oaze: čeprav se v velikem delu afriške celine davki v praksi nasploh zelo težko uveljavljajo, so Liberija, Kanarski otoki, Madeira, Mavricij in Južnoafriška republika območja, ki so uradno sprejela offshore zakonodajo. 
Če se malce sprehodimo po monaškem pristanišču, vidimo, da kar mrgoli luksuznih jaht, registriranih na Kajmanskih otokih.
George Town, Kajmanski otoki

Zgodovinski časovni trak


Če želiš sliko povečati, klikni nanjo.


 Izdelal: Matej Matkovič

sobota, 22. januar 2011

Placido Domingo

Placido Domingo je španski operni pevec - tenor in dirigent. Rodil se je že daljnega 1941, leto po začetku II. Svetovne vojne. 
Že zelo hitro se je srečal z glasbo, saj sta oba starša ukvarjala s petjem. Pri starosti osmih let  se je njegova družina preselila v Mehiko, v Ciudad de Mexico, kjer je obiskoval konzorcij za glasbeno umetnost. Leta 1961 se je prvič predstavil širšemu občinstvu z vlogo Alfreda v Verdijevi Traviati. Kmalu se je preselil v ZDA, kjer je po številnih opreh nastopal v glavnih tenorskih vlogah. Pri starosti 27 let je nastopil v newyorški Metropolitanski operi.
Svojo glasbeno pot je nadaljeval v največjih mestih Evrope; London (Covent Garden), Milano, Dunaj...

Leta 1990, na Svetovnem prvenstvu v nogometu v Italiji je zapel v triu, z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom.

V svoji karieri je nastopil do sedaj v več kot 100-ih opernih vlogah, zadnjih deset let pa večinoma nastopa kot operni dirigent, je pa tudi voditelj opernih hiš v Washingtonu in Los Angelesu.

Včeraj, 22.1.2011 se je v Madridu v Kraljevi operni hiši, srečala svetovna smetana operne glasbe, da bi mu zaželela vse najboljše za 70. rojstni dan. "Da pri 70 letih še lahko pojem, je zame velik privilegij, zlasti da lahko še vedno tako osrečujem občinstvo," pravi Domingo vedro, po tem ko so mu lansko leto iz črevesja odstranili rakavi polip. Za to priložnost je kitajski skladatelj, Tan Dun, napisal novo delo.
Tan Dun izkazuje spoštovanja Domingu.