sreda, 9. november 2011

Se želijo ZDA polastiti nafte v Iranu?

Se želijo ZDA polastiti nafte v Iranu?
Iran je izvedel teste, ki so primerni za razvoj jedrskih eksplozivnih naprav, je v težko pričakovanem poročilu o iranskih jedrskih načrtih zapisala Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

V najnovejšem poročilu agencija Združenih narodov, ki je pristojna za nadzor jedrske energije, je potrdila, da je Iran pri poskusih uporabil računalniške modele, ki so uporabni predvsem za razvoj sprožilca pri jedrskem orožju. IAEA je napisal do zdaj za Teheran najbolj obtožujoče poročilo.

IAEA v precej tehničnem poročilu ni izrecno zapisal, da Iran razvija jedrsko orožje. Vseeno pa je izpostavljeno, da Iran izvaja dejavnosti, ki so povezane z morebitnim razvojem jedrskega orožja. Foto: EPA


Vse večji pritisk ZDA in Izraela
Uradni Iran je 25-stranski dokument že zavrnil, ker naj bi bil politično motiviran. V zadnjih mesecih se množijo informacije o pripravah Izraela in tudi ZDA ter Velike Britanije na morebitno letalsko operacijo, s katero bi uničili ključne iranske jedrske objekte. Ni skrivnost, da želijo Izraelci ponoviti operacijo iz leta 1981, ko so z uničenjem jedrskih objektov Osirak ustavili iraški jedrski program.

"Poročilo je neuravnoteženo, neprofesionalno in pripravljeno predvsem pod političnim pritiskom ZDA," je bil neposreden Ali Ašgar Soltanieh, iranski veleposlanik pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo na Dunaju. "To je bila ponovitev starih trditev, ki so se že izkazale za neutemeljene, kar je Iran ovrgel na 117 straneh izčrpnih odgovorov," je še dodal Soltanieh. Iran vseskozi vztraja, da je jedrski program namenjen izključno za civilno uporabo.

Iran vendarle ostaja na (jedrski) poti
"Morate vedeti, da se ta narod ne bo niti za ped umaknil s poti, na kateri je," je odločno sporočilo iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ki je državljane nagovoril po državni televiziji. "Zakaj škodujete dostojanstvu agencije zaradi neresničnih ameriških trditev?" je Ahmadinedžad povprašal članice IAEA-ja, zakaj podpirajo poročilo.





Poudarki poročila IAEA-ja:
- delo pri hitrodelujočih sprožilcih, ki imajo možnost uporabe v jedrskih eksplozivnih napravah in omejeno civilno in konvencionalno vojaško uporabo;
- preizkušanje sprožilcev skladno s simulacijo eksplozije jedrske naprave;
- pridobivanje dokumentov in informacij o razvoju jedrskega orožja iz tajnih jedrskih oskrbovalnih omrežij;
- razvoj domačega načrta za jedrsko orožje, vključno s preizkušanjem njegovih sestavin;
- od konca leta 2003 poteka usklajen in strukturiran jedrski program;
- nekatere dejavnosti, ki so pomembne za razvoj jedrskega orožja, so se nadaljevale po letu 2003 in mogoče še potekajo.

IAEA zatrjuje, da so viri informacij verodostojni in DA prihajajo iz 35 različnih članic agencije, lastnega raziskovanja in samega Irana.





Rusija želi nove in trdnejše dokaze
Varnostni svet ZN-ja je v pretekolsti sprejel že štiri sklope sankcij proti Iranu, ki zavrača zaustavitev bogatenja urana. Visoko obogateni uran je predpogoj za jedrsko orožje. Kitajska in Rusija novih dodatnih sankcij nejverjetneje ne bosta podprli. Rusija je pred dnevi opozorila, da bo poročilo samo povzročilo napetosti in da je treba več časa, da se zagotovijo novi in zanesljivi dokazi glede vojaških namenov iranskega jedrskega programa.

Kitajska pa je pozvala Teheran, naj pokaže "prožnost in iskrenost" po objavi poročila. Predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Hong Lei je dejal, da bi morali iransko jedrsko vprašanje rešiti z "dialogom in sodelovanjem". Ob tem je pozval IAEA, naj deluje "pravično in objektivno" in razjasni "relevantna vprašanja"

Bomba predvsem pogajalska protiutež?
Poznavalci iranskega jedrskega programa in IAEA-ja menijo, da je Iran najmanj eno leto, bolj verjetno pa več let, oddaljen od sposobnosti za izdelavo jedrske bombe. Nekateri spremljevalci Irana verjamejo, da si iransko vodstvo želi biti v položaju, ko bi lahko v samo nekaj mesecih lahko izdelali jedrsko orožje. S tem adutom bi se lahko Teheran močneje in vztrajneje upiral pritisku ZDA in Izraela.

Morda bi bilo pametno prilepiti še del sestavka o gospodarstvu Irana;
Najpomembnejši dejavnik iranskega gospodarstva je nafta in domača gospodarska gibanja so v zadnjega pol stoletja odvisna od njene cene na svetovnih trgih. Od sedemdesetih let pa do danes se je delež naftnega sektorja v BDP s 30-40 % znižal na 10 %, prihodki od izvoza nafte pa še vedno predstavljajo več kot 80 % izvoznih prihodkov in 40-50 % proračunskih prihodkov.





Iran je bogat z mineralnimi viri, predvsem z nafto in plinom. Je 4. največji proizvajalec nafte na svetu ter na drugem mestu glede na rezerve plina. Veliko ima tudi bakra, svinca in cinka. Proizvodnja nafte predstavlja 10 % BDP. Industrijski in rudarski sektor prispevata skoraj 26 % BDP.  Najpomembnejša industrijska panoga je tekstilna industrija. Druge pomembne dejavnosti so še rafiniranje sladkorja, živilsko-predelovalna industrija, petro-kemična industrija, proizvodnja cementa in gradbeništvo. Za gospodarstvo so zelo pomembne tudi tradicionalne obrti, kot so tkanje preprog, izdelava keramike, svile in nakita.

Zanimiv podatek je še, da Združene države Amerike posedujejo okoli 8,500 jedrskih konic, Rusija cca. 11,000, VB 225, Francija 300. Temu se reče demokracija po meri "glavnih". ;) Bum 


Tags: ZDA, USA, Iran, jedrska bomba, jedrsko, orožje, nafta, Ahmadinežad, Obama

sobota, 25. junij 2011

Novak Djokovic

Torej; 24-letni Novak Djokovic, za njegove fan-e tudi "Nole" je trenutno v sami eliti svetovnega tenisa. Na mednarodni teniški lestvici, ATP lestvici zaseda drugo mesto, za ovratnik diha španskemu igralcu Rafaelu Nadalu, ki na prvem mestu kraljuje že dve leti. Njegov sedanji trener je Marian Vajda, sicer bivši slovaški tenisač. Včeraj se je v Wimbledonu pomeril z Marcosom Baghdatisom in ga ugnal z rezultatom 3:1 (Djoko:Baghdatis; 6:4, 4:6, 6:3, 6:4)


Novak se je rodil leta 1987 v Beogradu, v Srbiji, očetu Srđanu in materi Dijani. Ima tudi dva mlajša brata, oba perspektivna tenisača. Starejši od obeh, Marko se je v letu 2008 udeležil Australian Open-a v mladinski kategoriji, a je že zgodaj izpadel.
Na levi: Srđan Djokovic, oče Novaka.
Svojo teniško pot je začel pri štirih letih, pri dvanajstih je odšel v Nemčijo na teniško akademijo Nikole Pilića. Pri štirinajstih letih se je začela njegova mednarodna kariera z raznimi zmagami na tujih turnirjih, bodisi posamezno ali v dvojicah.

Novak kot otrok.
Njegovo ime je postala znano v teniških krogih, mnogi so ga imeli za čudežnega dečka. Leta 2003 je bil uvrščen med profesionalne tenisače. Na Australian Open 2007 je zgubil v četrti rundi proti Rogerju Federerju, sicer zmagovalcu turnirja. Že naslednje leto je bil na istem turnirju absolutni zmagovalec. Na Olimpijskih igrah 2008 v Pekingu si je priboril bronasto medaljo.
Novak; tretje mesto Beijing OI 2008

Djokovic se dobro znajde na vsakem terenu, vendar mu najbolj leži peščena podlaga. Premore izredno dober backhand udarec s katerim nemalokrat prikaže prav osupljivo igro. Njegov najhitrejši servis je bil 250km/h.

Djokovic servis.
Tudi sicer slovi kot fairplay igralec, večkrat pa tudi med igro zaploska nasprotnikovi dobri potezi. Organizira vsakoletni dobrodelni nogometni turnir, izkupiček pa nameni v sklad za pomoč otrok z različnimi oblikami rakavih obolenj.

Djokovic, dobrodelni nogometni turnir.


Še nekaj utrinkov v slikah iz Novakovega življenja;
Djokovic, Federer

Novak v francoskem časniku.
Tenis pod vodo? :)

Novak Djokovic in njegova izbranka Jelena Ristić v Cannes-u


 
Kaj vse ima Djokovic v torbi?


petek, 3. junij 2011

Izdelava pisnih nalog po naročilu!



Pozdravljeni!
 
Ste v časovni stiski, nimate besednega zaklada ali pa se enostavno ne morete resno lotiti pisanja projektne, seminarske naloge? Potem imamo za vas rešitev.

Za vas bomo v najkrajšem možnem času izdelali kvalitetne avtorske in slovnično lektorirane:
-seminarske naloge
-projektne naloge
-raziskovalne naloge
-ostale pisne izdelke

Pri vsakem projektu se najprej preuči dano literaturo, naredi jedrnate izpiske, nato pa loti pisanja. Po polno spisani nalogi se posvetujemo z naročnikom, po želji dodamo grafike, v končni fazi pa jo tudi lektorira priznana lektorica.

Okvirne cene:
  1. Pisna naloga do 13 strani; z naslovno stranjo, kazalom in viri, brez grafik; 20€
  2. Pisna naloga do 23 strani: z naslovno stranjo, kazalom in viri, brez grafik; 40€
  3. Cena za ostale pisne izdelke je po dogovoru.

Cene so zgolj okvirnega značaja, nihanja so odvisna od zahtevnosti same naloge, vnaprej pripravljenega gradiva, po želji oblikovanih grafik in ostalih dodatkov. Lahko ste prepričani, da bo vaš izdelek unikaten in verodostojen. 

Povpraševanje nam pošljite na: izdelavapisnihnalog@yahoo.com

NOVO!!!
Kot dodatek k predstavitvi vam lahko sedaj izdelamo tudi Powerpoint prezentacijo.


nedelja, 23. januar 2011

Kajmanski otoki - Cayman Islands


Hmm, Kajmanski otoki. Ste eni izmed tistih, ki prvič slišijo za to otočje? Potem morate obvezno prebrati članek.
Umeščenost Kajmanskih otokov.
Kajmanski otoki se nahajajo okoli 500km južno od La Habane, glavnega mesta Kube. So pod upravo Združenega Kraljestva Velike Britanije in Severne Irske, imajo pa zelo veliko stopnjo samostojnosti. Danes so eden najbolj znanih "Offshore financial" središč. To pomeni, da je ena najbolj znanih DAVČNIH OAZ. 


Kaj je DAVČNA OAZA??
Na takem območju je povsem legalno poslovanje skoraj ali povsem brez davkov, zato so zelo privlačne za marsikaterega podjetnika. Oaze omogočajo, da lahko podjetniki poslujejo in si ustvarijo premoženje izven visoko obdavčenih območij.

Večina davčnih oaz uporabnikom omogoča tudi oprostitev plačila davka na dohodke iz kapitalskih naložb in dohodke iz dajanja pravic do uporabe intelektualne lastnine.

Geografska delitev davčnih oaz:
 
Evropske: Andora, Ciper, Danska, Guernsey, Gibraltar, Irska, Jersey, Latvija, Liechtenstein, Luksemburg, Madžarska, Madeira, Malta, Monako, Nizozemska, otoka Man in Sark, Švica, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. 

Karibske: Antigva in Barbuda, Aruba, Bahami, Barbados, Belize, Bermudi, Deviški otoki, Dominikanska republika, Kajmanski otoki, Nizozemski Antili, Panama, St. Kitts in Nevis, Turks in Caicos. 

Severnoameriške: Kanada (New Brunswick), ZDA (Delaware, Florida, Nevada in Wyoming). 

Tihooceanske: Cookovo otočje, Hongkong, Labuan, Nauru, Vanuatu, Zahodna Samoa, ob pravilni statusni organizaciji tudi Singapur in celo Japonska. 

Afriške davčne oaze: čeprav se v velikem delu afriške celine davki v praksi nasploh zelo težko uveljavljajo, so Liberija, Kanarski otoki, Madeira, Mavricij in Južnoafriška republika območja, ki so uradno sprejela offshore zakonodajo. 
Če se malce sprehodimo po monaškem pristanišču, vidimo, da kar mrgoli luksuznih jaht, registriranih na Kajmanskih otokih.
George Town, Kajmanski otoki

Zgodovinski časovni trak


Če želiš sliko povečati, klikni nanjo.


 Izdelal: Matej Matkovič

sobota, 22. januar 2011

Placido Domingo

Placido Domingo je španski operni pevec - tenor in dirigent. Rodil se je že daljnega 1941, leto po začetku II. Svetovne vojne. 
Že zelo hitro se je srečal z glasbo, saj sta oba starša ukvarjala s petjem. Pri starosti osmih let  se je njegova družina preselila v Mehiko, v Ciudad de Mexico, kjer je obiskoval konzorcij za glasbeno umetnost. Leta 1961 se je prvič predstavil širšemu občinstvu z vlogo Alfreda v Verdijevi Traviati. Kmalu se je preselil v ZDA, kjer je po številnih opreh nastopal v glavnih tenorskih vlogah. Pri starosti 27 let je nastopil v newyorški Metropolitanski operi.
Svojo glasbeno pot je nadaljeval v največjih mestih Evrope; London (Covent Garden), Milano, Dunaj...

Leta 1990, na Svetovnem prvenstvu v nogometu v Italiji je zapel v triu, z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom.

V svoji karieri je nastopil do sedaj v več kot 100-ih opernih vlogah, zadnjih deset let pa večinoma nastopa kot operni dirigent, je pa tudi voditelj opernih hiš v Washingtonu in Los Angelesu.

Včeraj, 22.1.2011 se je v Madridu v Kraljevi operni hiši, srečala svetovna smetana operne glasbe, da bi mu zaželela vse najboljše za 70. rojstni dan. "Da pri 70 letih še lahko pojem, je zame velik privilegij, zlasti da lahko še vedno tako osrečujem občinstvo," pravi Domingo vedro, po tem ko so mu lansko leto iz črevesja odstranili rakavi polip. Za to priložnost je kitajski skladatelj, Tan Dun, napisal novo delo.
Tan Dun izkazuje spoštovanja Domingu.